Algblomning. 

Nu när det är riktigt varmt och svettigt så badar vi mer än gärna med våra hundar, men viktigt är att se upp för algblomningen. Algblomning förekommer i varierad utsträcknning över alla vatten, hav som sjö, och är mycket giftig för hundar. Planktonalger förökar sig gärna i varmt och stilla vatten, vilket gör att årets algskörd kan bli väldigt stor. 

Hur känner en då igen algblomning? Den lägger sig oftast på ytan där det är varmast och kan ha en rad olika färger. Senapsgul, blå-grön, den kan vara hårig, barrig, smulig, mjölig. Den kan helt enkelt se ut lite hur som helst. En bra regel vi fått lära oss på VIP Dogs är att gå ut i vattnet till knäna (50 cm-ish). Om du inte ser dina fötter och det är algsäsong så låt inte din hund bada i vattnet. Vuxna tvåbeningar klarar av algblomning hyfsat väl, dock rekommenderas en dusch efteråt, men hundar kan fara väldigt illa. Illamående, kräkningar, diarré och feber är några symptom på förgiftning och veterinär måste genast tillkallas. I värsta fall kan förgiftningen ha dödlig utgång. 

Varför blir det algblomning då? Algerna närs av kväve och fosfor, och det är tack vare oss människor som algblomningen har tagit sådan fart. Vi släpper ut 30 000 ton fosfor och nästan en miljon ton kväve per år i Östersjön. Industrier, trafik och jordbruk förorenar via vattendrag eller nedfall. Vissa arter gillar ju detta, så som alger, andra arter råkar illa ut. Det är självklart att detta är mer komplicerat än så, men jag tror att om vi alla tänker lite mer på våra egna utsläpp så kan jorden generellt bli renare och friskare. Ekologiska grönsaker får inte besprutas med giftiga medel, fair-tradeprodukter ger människor en själig lön och mindre risk för arbetsrelaterade sjukdomar. 

Åter till våra bästa vännner, hundarna. På din kommuns hemsida brukar det stå information om algblommning, en kan också alltid ringa och fråga.

Hur svalkar en hunden om det är algblomning då? Kalla bad i badkaret. Kyl ner tassar med kallt vatten. Se till att hunden dricker ordentligt med vätska Egen vätskeersättning går att göra med en liter vatten, sex teskedar socker och en halv tesked salt. Kyldukar i gummiaktigt material finns att köpa på Hööks, en doppar dem i isande vatten och lägger en på hunden och en på sig själv. En kall handduk går också bra att lägga över den solande hunden. Gå långpromenader tidigt på morgonen eller sent på kvällen, gå kissrundor på dagen i skugga. Se till att din hund inte är överviktig då den hanterar värme sämre då. Häll buljong, torrfoder och godis i ett plastglas med vatten och frys in, ge sedan till hunden! Dela på en vattenmelon. Frysta märggben går lika bra. 

Vi på VIP Dogs hoppas att ni är lite rikare på information om algblomning efter detta blogginlägg! Om ni har frågor, vet bättre och vi har fel eller om ni har fler tips på hur du håller din hund sval i denna hetta så kommentera gärna nedan!

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Peka här och klicka på knappen "Redigera text". Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln