Utfodring av hund. 

De allra flesta frågor vi får är om foder. Vad är ett bra foder? hur ofta ska hunden äta? är min hund för smal? vilka näringsämnen är viktiga? Alla är bra frågor och vi tänkte reda ut några saker i vårt blogginlägg.

Vi på VIP Dogs är dock inte utbildade inom foder, men med vår långa erfarenhet av många olika hundar med olika foder samt utbildningar och kurser så vill vi påstå oss kunna en del.

Vad ska hunden äta egentligen? Hunden får sin allra främsta energikälla från protein och fett, alltså inte från kolhydrater som många tror. En hunds mage är faktiskt inte gjord för spannmål över huvud taget, och vi vet faktiskt inte varför torrfoderjättar stoppade in det i torrfodret från första början. Förmodligen för att det var en billig utfyllnad.

Hundar ska äta kött, ben, inälvor och lite grönsaker. Det är det närmaste en kan komma deras ursprungsmat som jägare. Allt fick de från djuren de jagade, även grönsakerna som oftast låg halvsmälta i djurens matsäckar. Hundar kan inte bryta ner hela grönsaker utan fibrerna måste slås ner i mindre bitar, varav mixning eller rivning är att föredra vid utfodring av grönsaker om man exempelvis barfar.  De grönsaker de får i sig via bytets mage är också de enda kolhydrater de behöver, och då i form av till exempel sallad eller andra gröna blad.

Vad äter personalens hundar? Nästan alla vi på VIP Dogs ger våra egna hundar färskfoder, alltså kött, innanmäte, ben och grönsaker som malts ner till en köttfärs för att sedan tryckas ut i korvar och frysas. Vissa kommer vitaminiserade och vissa har extra grönsaker och inälvor i för att göra det till ett fullgott foder. Exempel på dessa är Mush, Vom og Hundemat, Klass, Emmzo och Nordic. Vissa färskfoder, framförallt de äldre märkena, innehåller fortfarande spannmål, så se till att läsa ordentligt på innehållsförteckningen. Fördelarna med färskfoder, som vi har sett, är att hundarna blir piggare, får bättre päls, ingen tandsten, de äter alltid med god aptit (det är få hundar som tackar nej till färskfoder) samt att de får mindre och fastare avföring, vilket betyder att kroppen tar upp mer av fodret. Ju mer bajs desto sämre foder brukar vi säga!

Men finns det några nackdelar då? Ja, precis som med alla andra foder så finns det nackdelar. Det frysta korvarna kan vara svåra att hantera vid resmål, dock har nu Mush kommit ut med frysta ”köttbullar” för mindre hundar. Det är enklare att ta med sig och framförallt lättare att portionera ut till den mindre hunden. Korvarna kommer i 500 gram och att dela en sådan på sex kanske inte är det lättaste. Invänjningsperioden på färskfoder kan vara längre, hunden kan bli konstig i magen, bli lös eller hård och ibland kräkas. Det gäller att vänja magen sakta, sakta. En hund som har gått på torrfoder hela sitt liv har en mage som aldrig har sett riktigt kött och ben, och det kommer ta sin lilla tid men det kommer att vara värt det, tycker vi! 

En sak som en kanske kan uppleva som negativt är ransonerna. Angivelsen är att en hund ska äta 2-5% av sin kroppsvikt, och detta kan man behöva lirka med i början. man får helt enkelt börja med två procent för att se om hunden går ner/upp i vikt, och sedan rätta till dosen efter det. 

Prismässigt är det inte så stor skillnad från de bra torrfoder som finns ute i hundmatsdjungeln. En korv a 500 gr går på 15-25 kronor, och beroende på storlek och ranson så brukar det inte bli så stor skillnad. 

Finns det inget bra torrfoder man kan ge sin hund? Självklart finns det. I dagsläget finns det ett fint urval av spannmålsfritt torrfoder som har hög (och rätt slags) proteinhalt, några exempel som vi själva prövat är Orijen, Acana, Taste of the Wild, ZiwiPeak, Brit Carni Love m. fl. Priserna på dessa torrfoder varierar, men en får räkna med åtta hundra för en 13 kg-påse. 

Varför välja torrfoder? Torrfoder är lättare att hantera. Det är enkelt att mäta upp, ta med sig, bära hem, det tar inte mycket plats, det är helt enkelt lätt. 

Varför inte torrfoder? Det en kan få tänka på med torrfoder är att det lätt ger tandsten, något som färskfoder förhindrar. En bra munhygien med tandborstning är viktigt. 

En annan sak vi själva har märkt på våra hundar är att de blir piggare och gladare av färskfodret, dom får helt enkelt mer energi. 

Här återkommer vi också till hundens avföring. Även en hund på ett toppklassat, spannmålsfritt torrfoder har inte lika bra avföring som en hund som går på färskfoder. Torrfoderavföring är alltid kladdigt. Färskfoderavföring kan man plocka upp med fingrarna om man skulle vilja, för kroppen har tagit upp så mycket av näringen i det. 

Varför säger veterinären att min hund ska äta Royal Canin/Hills? Här kommer vi till en känslig fråga. Vi på VIP Dogs vill inte råda någon att gå emot en veterinärs rekommendationer, men vi själva ifrågasätter ofta det vi hör om foder från en veterinär. Varför? För att oftast är det foderbolagen själva som utbildar veterinärerna. Veterinärer läser väldigt lite näringslära. Innehållsförteckningarna på dessa fodersorter är svårlästa, de innehåller nästan uteslutande majs och spannmål samt att proteinet kommer från benmjöl som är en typ av protein som är svårt för hunden att ta upp. Om ni är osäkra på vad ni ska ge er hund för torrfoder - fråga någon som har mer kunskap om hundens näringsbehov och som kan en hel del om olika fodersorter. Djuraffärer med duktig personal, fysioterapeuter, dietister. 

Hur ofta ska min hund ha mat? En vuxen hund ska äta en till två gånger om dagen, det räcker gott och väl. Om det inte finns en medicinsk anledning så behöver hundar inte äta lunch, något vi ser ofta på dagis. Även fast våra dagishundar rör sig mycket och kanske har missat frukosten så är det få som äter med glädje på dagis. Det är ofta vi får stå och handmata eller vänta väldigt länge innan det till slut äts upp. Om en hund har missat sin frukost så är det inte katastrof. Om hunden då får lunch så vänjer den sig vid det och kommer aldrig lära sig att äta frukost ordentligt. Den vet ju att den får mat på dagen. Om man struntar i lunchen och ger en lite större dos på kvällen så har hunden fått i sig en dagsranson och kommer förhoppningsvis efter några dagar att börja äta på morgonen. Hunden svälter inte, vi lovar! En hund som är hungrig äter. Att en hund inte äter beror inte på självsvält, protest eller något annat. Det betyder bara att den inte är så hungrig. Så vi rekommenderar alltid att strunta i lunchen och ge mer på kvällen istället! 

Min hund känns så smal. Är hen underviktig? Det är väldigt sällan vi ser en underviktig hund på dagis, det brukar oftast vara tvärt om. En hund i bra form har fin midja, man känner revbenen på sidan av kroppen utan att ta i, och musklerna är framträdande. Men alla raser är olika, och så klart ser även deras idealvikt olika ut. Fråga oss om du är osäker! 

Hur mycket mat ska jag ge min hund? De flesta foderangivelser på torrfodersäckar är missvisande. Det bästa du kan göra är att titta på din hund! Hur mår hen? Är hen pigg? Arbetsvillig? Håller hen koncentrationen? Är hen tjock? Smal? Men vart ska man börja då? En bra början är att titta på angivelserna och gå efter din hundras idealvikt, alltså inte vad hen väger, utan vad hen ska väga. Om du har en vuxen hund som bör väga 14 kilo, så ger du mat efter de angivelserna. Ett annat sätt att räkna ut sin hunds foderbehov är denna formel: 560kJ x hundens vikt^0,75. Jämför svaret med vad som står på din fodersäck, oftast står det vad 100gr har för energi (kJ), och sedan ger du hunden så mycket den behöver helt enkelt! Denna formel kan vara krångligare att räkna ut med färskfoder, där är det bättre att använda sunt förnuft! 

Blev ni klokare? Vi hoppas det. För fler foderfrågor kan ni alltid fånga oss vid hämtning eller lämning, eller kommentera detta inlägg! 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln