Vaccinationer. 

Vaccinationer - finns det något mer förvirrande? Vi har rett ut de allra vanligaste.

Kennelhosta är en slags hundinfluensa som kan bli väldigt allvarlig för hunden, hundens immunförsvar sänks och följdsjukdomar kan i värsta fall sluta i bortgång. 

Den sprids via droppkontakt och går någon gång per år, precis som en vanlig influensa. Vaccinet är inte 100%-igt men hunden blir inte lika illa däran av den, den skyddar helt enkelt lite. 

Ett vaccin räcker i åtta månader, men rekommendationen är att en vaccinerar en gång om året. Antingen vaccineras hunden som vanligt med en spruta, eller så vaccineras den med nosdroppar som veterinären sprutar in i hundens nos. Det går otroligt fort och hunden får inga biverkningar. 

På er hunds vaccinationskort så ska det stå datum på när ni gjorde vaccinationen senast. Sätt en påminnelse på telefonen när det börjar bli dags igen! Eller skriv upp det i jobbkalendern. Vissa veterinärkliniker är så pass moderna att en får ett sms eller mail när det är dags för vaccination igen! 

Rekommendationen är även att vaccinera hundar, som vistas i stads- eller dagismiljö, var tredje år mot valpsjuka, parvo och HCC. Nedan följer en lista på de olika vaccinationer som gärna görs och hur ofta de bör upprepas.

Snodd från Evidensias hemsida. 

Nobivac DHP, valpsjuka, hepatit och parvo.
Rek vid 8 v, 12 v och 1 års ålder och därefter vart 3e år

Nobivac DHPPi, valpsjuka, hepatit, parvo + parainfluensa (kennelhosta)
Rek vid 8 v, 12 v och 1 års ålder och därefter vart 3e år

Nobivac Parvo, parvo
Efter grundvaccinering, revaccin vart 3e år.

Nobivac Pi, parainfluensa (kennelhosta)
Efter grundvaccinering revaccination varje år.

Nobivac KC vet, parainfluensa + Bordetella bronchiseptika (kennelhosta)
Efter grundvaccinering revaccination varje år.

Vi har väldigt få fall av parvo, valpsjuka och HCC i Sverige tack vare vaccinationer. Det är otroligt viktigt att hålla vaccinationerna ajour, inte bara för er egen hund utan även för hundar runtomkring! 

 Många veterinärkliniker har idag drop-in vaccinationer, bland annat Årstakliniken på andra sidan bron! Måndag-torsdag 18:00-20:00. En trevlig promenad dit, en trevlig promenad hem! 

Så, Ta en titt i ert vaccinationskort och titta på det senaste datumet. Är det dags snart igen månne?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln