Varningens ord. 

Vi har varit i kontakt med Ahlbergs veterinärpraktik som har fått in flera fall av en parasit som heter giardia. Han misstänker att det är en smittad hund vars ägare inte plockar upp ordentligt efter den.

Giardia är en väldigt ovanlig parasit som lever i vatten. Den drabbar både djur och människor men värden måste få i sig parasiten oralt för att kunna bosätta sig. Hos hundar ger den oftast diarré men symptom behöver inte visas förrän hunden har lägre immunförsvar än vanligt. Hos människor orsakar den kräkningar och diarré, och människan blir oftast inte smittad av djur utan av smutsigt vatten utomlands. 

Giardian överlever otroligt bra i vatten. I denna våta årstid sprids den ofta genom att en smittad hund gör ifrån sig, en annan hund råkar kliva i det och sedan antingen slickar sig på tassen eller trampar i en vattenpöl så giardian kan leva vidare där. Den trivs väldigt bra i sjöar och vattendrag och även om vattnet fryser så överlever den om  det inte är bottenfryst. Den tål upp till 60 grader värma och -15 kyla, dock ska den då vara fryst i en vecka. Vi kan inte anant säga än att denna parasit är en överlevare! 

Om en får in smittan i sitt hem är det bra om en tvättar filtar, mattor, täcken, kuddar, korgar och andra textilier på hög värme, samt diskar ut vatten- och matskålen ordentligt. Det allra viktigaste är att torka saker, då den överlever föga länge utanför vatten. Att ångtvätta går även bra, för att sedan låta det torka ordentligt. 

Hur vet en nu om denna parasiten har drabbat en? Om er hund har lös avföring som inte går över, gå till veterinären. Nu när vi vet att denna parasit finns på Södermalm är det viktigt att kolla upp vis minsta misstanke. Veterinären kommer göra ett träckprov och skicka in till SVA, om det visar positivt är det antibiotika som gäller.

Plocka upp efter era hundar! En så otroligt liten sak kan göra massor, även om er hund inte är smittad. Att en inte plockar upp efter sin hund kan ha förödande följder för många andra. 

Undvik även att ha er hund lös på Södermalm, om ni inte har sådan kontroll att ni kan stoppa hunden från att stoppa saker i munnen på avstånd. Låt heller inte er hund träffa andra hundar som för er är okända. Ni med hundar som går på dagis har ju fördelen att er hund har så många vänner redan, och den behöver förmodligen inte fler. Undvik även rastgårdar, tomma som fulla, då det är väldigt stor smittorisk i dessa. 

Se detta som en chans att koppelträna och ha roligt med er hund på promenaderna! Balansträna, öva in nya tricks, lek och busa i kopplet istället för att släppa dem lösa. Och framför allt; gå till veterinären om du misstänker smitta! 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln