Massage och friskvård. 

Under tre veckor tid har vår gamla kollega varit här och masserat de dagishundar som har velat. Hannah utbildar sig till fysioterapeut på Svenska Fysioterapiskolan i Åre och trivs som fisken i vattnet. Eleverna på skolan  lär sig hundens anatomi, hur skelettet och musklerna är uppbyggda, de lär sig känna och se skador, stelhet och smärta, och de lär sig även att massera. 

Massage
Massage och friskvård är något som ofta glöms bort hos oss hundägare. En går till veterinären när det behövs och inte så mycket mer. De flesta hundar mår dock väldigt bra av massage, och det är inte bara muskelavslappnande effekter som uppnås. Massage motverkar stress, ökar blodcirkulationen, frisätter oxytocin, endorfiner och serotonin, det ger en friare gång och ökar rörligheten hos hunden, vilket den kommer ha nytta av hela livet. Massage har en avslappnande effekt på hela kroppen, hjälper såklart spända muskler att bli mjuka och elastiska igen, tar bort slaggprodukter från musklerna och ger smärtlindring vid eventuella sträckningar och muskelskador. Det är inte bara hårt arbetande hundar som behöver massage, utan alla tar nytta av det. Om en lär sig massera själv så främjar det även relationen hos hund och ägare. Vi massagelekmän kanske inte kan göra en lika djupgående massage, men det är bättre än ingenting. 

Smärta
Våra fyrbenta vänner kan inte riktigt säga till när de har ont, och oftast har de antingen fått en akut skada när de börjar halta, eller så har de gått med smärta och stelhet ett tag. Dock finns det en del små tecken vår hund visar som kan indikera på just smärta:

-Beteendeförändringar Detta är det vi som dagispersonal ser mest. En hund som har ont är inte sig själv, utvecklar märkliga beteenden och kan till och med plötsligt bli aggressiv mot hundkamrater eller människovänner. När en ägare kommer till oss med en sådan förändring rekommenderar vi alltid ett besök hos en veterinär, eller en fysioterapeut, gärna en som inte bara har erfarenhet av rehab utan både rehab och friskvård. 

-Aggressionsdämpande signaler Detta kallas även lugnande signaler i folkmun. Hunden kan slicka sig om munnen, dra bak öronen och titta lite märkligt på oss eller stället om vi tar på den där den har ont. Den kan även visa så små signaler att den håller andan, sjunker ihop eller blinkar. 

-Onormalt rörelsemönster Om vi tittar på hur en hund ska gå och jämför detta med en hund som har ont kan vi nästan alltid se skillnader. Antingen kan det handla om en vaggande, lunkande gång, eller så kan det handla om att ställa ut en armbåge eller halka efter lite med ett bakben vid ett sitt. Glöm inte att alla raser är olika avlade och jämför alltid med en hund av samma ras som du vet är sånär frisk och smärtfri. 

-Tjuter till vid beröring När vår hund tjuter till vid beröring så har den ont och bör undersökas. 

Att förebygga
Det finns en del ganska grundläggande saker vi kan göra för att undvika att vår hund får ledproblem, sträckningar i muskler eller stelhet i kroppen. 

-Besöka en fysioterapeut regelbundet Att låta sin hund bli masserad en gång i månaden är en liten försäkring för att upptäcka skador och smärta i ett tidigt stadie. 

-Hålla hunden tunn En hund som bär på extrakilon sliter på sina leder så otroligt mycket mer än den behöver. Många hundägare idag jämför ofta sin hund med kamrater av samma ras, de ger torrfoder efter påsens anvisningar och glömmer bort att känna och se på sin hund. Idag ska många av våra raser vara stora, och  ha mycket "massa", det är lätt att en blir hemmablind. 

Mopsen Salsa i en hälsosam form
Mopsen Salsa i en hälsosam form

De raser som ofta råds till övervikt av rasentusiaster och utställingsdomare är många av våra retrievers, rottweilers, mopsar, olika slags bulldogar, bland annat amstaffar och bullterriers. Listan är långt ifrån komplett här, men det är de raserna vi tänker på när det kommer till några hekto för mycket. 

En Labrador i riktigt bra form
En Labrador i riktigt bra form

-Uppvärmning och nedvarvning 15-20 minuters rask promenad, så att hunden kommer upp i flås,  innan rastgårdsbesök och lösspringade förbereder musklerna på den ansträngning som lek och bus innebär. Samma tid till nedvarvning ger musklerna tid att slappna av, transportera bort slagg och träningsvärk blir lättare att undvika. 

-Halka Många som söker hjälp med en hund som haltar eller verkar har ont berättar ofta att haltningen började i en hal rastgård under lek, eller hemma på ett riktigt halt golv när någon plingade på dörren. Halka kan skada muskler, ligament och senor. Låt inte hunden leka på is, och ta det lugnt hemma på klinkergolvet. 

-Röntga Att röntga höfter och armbågar är dels nödvändigt för hundar som ska sättas i fysiskt arbete, och dels ger det en bra fingervisning på hur "hållbar" vår hund är och kommer att vara framöver. Det är inte bara stora hundar som har problem med höft- och armbågsdysplasi, utan det förekommer bland många av våra mindre raser också. Tyngre raser har alltid en större risk, till exempel frallor och mopsar, men vill en kunna ge de allra bästa förutsättningarna för sin hund så rekommenderar vi alltid röntgen. En kan anpassa promenader, träning och friskvård efter resultatet vilket gör att en inte sliter lika mycket på hunden och den lever längre. 

-Patella Patellaluxation innebär att knäskålen förflyttas från sin normala position och förekommer mest hos mindre raser. Om vår hund hoppar på ett bakben i perioder så kan det vara patellaluxation. Det undersöks hos en veterinär och kan vara så allvarligt att det måste opereras. 

Dock ska vi inte heller leta fel på våra hundar, och de måste faktiskt få "vara hund" också. 

Massage är bra för alla hundar, men leta inte fel på din hund bara för att du är orolig. Även om den använder små signaler så kommer du veta om din hund har ont eller mår dåligt. 

Vi ska såklart inte heller ersätta veterinärvården med friskvården, utan friskvård kan en använda som förebyggande och kompletternade vård! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln